Free WordPress Templates

Kamira

Zaczynamy testy kaw. Moja Kamira zabiera się do poważnej pracy.

kawaCzęsto pytacie mnie o radę: jaką kawę kupić, jaka jest najlepsza do Kamiry, jaką ja piję.

Cóż, chyba nie odkryję Ameryki, jeśli powiem, że każdemu będzie smakowało co innego. Nie ma kawy dobrej dla wszystkich (choć są kawy dobre i kawy syfiaste, które nie wiadomo jakim cudem nazywane są „kawą”). Francuzi podobno lubią Arabikę z domieszką Robusty, Polakom niby najlepiej wchodzi czysta Arabica – „bo mniej kwaśna”. Ja piję espresso z odrobiną cukru, za co @PanRusselowski na Twitterze odsądził mnie od czci i wiary, a są też tacy, którzy nie tkną kawy bez mleka. Warto tu przypomnieć, że na Instagramie rządzi cappuccino ze Starbucks’a.

Swoją kawę trzeba znaleźć, co oznacza, że trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Chodząc po znajomych proście ich o próbki: dwie czubate łyżeczki i za moment w domu (czy gdziekolwiek używacie na co dzień waszej Kamiry) już wiecie czy to co pasuje Im, jest dobre dla Was. Nigdy nie przestawajcie, bo zawsze może znaleźć się coś lepszego 🙂 W przypadku naszego ekspresu działa jedna podstawowa zasada: dobra kawa z Kamiry będzie bardzo dobra, a zła będzie nie do picia.

I jeszcze jeden sprawa: Kamirę trzeba dobrze poznać, obłaskawić ją i zaprzyjaźnić się z nią. Po setnej kawie będziecie wiedzieli jak długo należy podgrzewać ekspres przed przyrządzeniem napoju, ile kawy wsypać do filtra, jak ją ubić, jak długo maszynkę trzymać na gazie itp. To świetne urządzenie, które odkryło przede mną całkiem nowy świat kaw o tysiącach smaków i aromatów. Ile ja traciłem przez te wszystkie lata…

Wy róbcie swoje próby, ja będę tu próbował po swojemu. Każdy nowy rodzaj kawy, którą przyrządzę i wypiję sfilmuję, pokażę i krótko opiszę. Może okaże się, że ktoś ma podobny gust. Jeśli chcecie podzielić się swoimi opiniami, to przesyłajcie swoje filmy. Będziemy je pokazywać tu na blogu, na facebooku i wszędzie tam, gdzie interesują się Kamirą.

Do dzieła!

 

Top

1 Comment

  • W przypadku tego sposobu parzenia kawy, oprócz jej jakości ważna jest wielkość zmielonych cząstek. Testuję od kilku tygodni i to sprawia mi największy kłopot. Wiąże się to prawdopodobnie z niewielkimi (niestety) rozmiarami sitka w tzw. grupie… (Jest to jeden z tych szczegółów, który wymaga poprawy.)


Dodaj komentarz

Required fields are marked *.


Top

Nie możesz żyć bez Kamiry?

Odezwij się do nas!